Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τους μηχανισμούς υποστήριξης στις κοινότητες

2022-07-28

Πολλές γυναίκες δεν νιώθουν ικανές να καταγγείλουν πράξεις κακοποίησης, σωματικής η και ψυχολογικής βίας, είτε γιατί δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την πράξη ως κακοποιητική, είτε γιατί δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη από το οικογενειακό- κοινωνικό περιβάλλον.

Βάση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα δικαιώματα των θυμάτων, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες υποχρεούνται να παρέχουν ικανοποιητική πληροφόρηση και πρόσβαση στα κέντρα στήριξης, κάτι που στην πληθυσμιακή ομάδα των Ελλήνων Τσιγγάνων (Ρομά) καθίσταται ανέφικτο και ορισμένες φορές η αντιμετώπιση του προβλήματος εμποδίζεται από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Η βία κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία και η βία με βάση το φύλο, είναι μόνο κάποιες από τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και νεαρά κορίτσια.

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί αύξηση του ποσοστού των «Λευκών γάμων» σε αυτή τη κοινωνική ομάδα, λόγο της εισροής πληθυσμού Ρομά από Βαλκανικές χώρες με παρόμοια κοινωνικά και γλωσσικά χαρακτηριστικά, αλλοιώνοντας τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των Γηγενών Ελλήνων Τσιγγάνων. Σε αυτό έχει επίσης συμβάλει και η απουσία των κοινωνικών δομών προστασίας προς τα νεαρά αυτά κορίτσια αφού δεν γνωρίζουν που μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια όταν με τη βία και σε αρκετές περιπτώσεις έναντι αμοιβής, αναγκάζονται να υποστούν σωματική και ψυχολογική βία.

.